BALIKESİR / AYVALIK - Ayvalık Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Zübeyde Hanım 2 -Havran Anadolu 0

Tem

llçemiz Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri  15 günlük stajlarını Avrupa`da yaptılar.

Haz

Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali'nden Altın ve Bronz madalya alarak dönen Zübeyde Hanım MTAL; Okul Müdürümüz Sadettin SAGİT, Yiiyece İçeçek Hizmetleri Alan Öğretmeni, Usta Öğreticileri ve Öğrencileri ile İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Güner BAHADIR'ı makamında ziyaret etti. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Güner BAHADIR, tebriklerini ileterek, başarıların devamını diledi.

Haz

Yangını Bulan ve Yok Eden Drone, Ayvalık ve Mantarlar konulu Tübitak Projeleri Yapılmıştır.

2021 yılı yazında ülkemizin bir çok bölgesinde meydana gelen orman yangınlarından çok etkilendik. Bu yangınların meydana geldiği tahribat ve canlı hayatına verdiği zararlardan çok etkilendik. Bu nedenle arkadaşlarımızla birlikte orman yangınlarının yangın daha büyümeden fark edip erken müdahale etmenin yollarını düşündük. Fizik öğretmenimizin de katkılarıyla bazı fikirler geliştirdik, resmi görevliler dahil bazı kişilerle fikir alışverişinde bulunduk.  Bunların sonucunda en etkili yöntem olarak belirli bölgelerden kontrol edilen, yapay zeka ile donatılmış droneler vasıtasıyla yangını tespit edip yangına erken müdahale edebilme sistemi geliştirmeyi düşündük.

Dronelerin sahip oldukları teknolojik özellikler sayesinde yangınları daha oluşmadan önce tespit edip köpük sıkarak müdahale etmesi faydalı olacağını düşündük. Dronelerin sahip oldukları ısı sensörleri ile yangın başlayacağı anda bunu belirlemesi, hem orman gözetleme kulesine haber verecek, hem de yapay zeka sayesinde haznesinde bulunan söndürme köpüğünü kıvılcım olan bölgeye sıkarak erken müdahale ederek ve alanı soğutması fikrinin üstünde durduk. Bu konuda araştırmalar gerçekleştirdik. Bu yöntemin erken müdahale etme büyümeden söndürebilme hususunda etkili olabileceğini düşündük.

Ülkemizde özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde mantar zehirlenme olayları sık sık gündeme gelmektedir. Genellikle kırsal kesimlerde yaşayan insanların kırda yetişen mantarları topladıktan tüketmeleri nedeniyle zehirlenme vakaları görülmektedir.  Biz de bundan yola çıkarak Ayvalık çevresindeki kırsal mahallelerde (köylerde) yaşayan insanların doğada bulunan çeşitli mantarları ne şekilde seçerek topladıkları ve bunlardan hangi yemekler yaptıkları, bu topladıkları mantarların onların beslenmelerindeki yerini ve önemini belirleyebilmek amacıyla yapılan araştırmaları konu alan bir proje hazırlamayı düşündük.  Yaptığımız araştırma ve görüşmelerde Ayvalık yöresindeki kırsal mahallelerde yaşayan insanların genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmurdan sonra ormanlık alanlarda ve çevresinde çeşitli mantarı topladıkları, bazı kişilerin bazı mantarları evlerinde ve bahçelerinde yetiştirdikleri; toplanan mantarları  geleneksel yöntemlerle tanıdıkları; bilmedikleri mantarları bir bilene danışarak topladıkları ve bunlardan çok çeşitli yemekler yaptıkları belirlenmiştir.

Proje kapsamında üç öğrenci ve bir danışman öğretmen katkıda bulunmuştur. Proje çalışmalarında gezi, gözlem, görüşme ve kaynak taraması yapılmış ve bilgi toplanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda Ayvalık yöresinde yenilebilen bazı mantarlar belirlenmiş ve bu mantarların hangi şekilde pişirilerek yemekler hazırlandığı  görülmüştür.

En Yaratıcı Kahvaltılık Ürün Yarışmasını Kazandık

Okulumuz Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı öğrencileri 02.06.2022 tarihinde Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali kapsamında yapılan "En Yaratıcı Kahvaltılık Ürün" yarışmasında başarılı olarak okulumuzu gururlandırdılar.

Okul Müdürümüz Sadettin SAGİT, Alan Şefi Alper SAYGIN, Usta Öğretici Sıla DİZLEK yönetiminde yarışmaya katılan öğrenciler Tuğçe KORKMAZ, Tuğçe ÇİMEN ve Çisil SUNGUR yarışmada hem birincilik hem de üçüncülük ödülü almaya hak kazandılar.

Okul müdürümüz Sadettin SAGİT önderliğindeki ekip 02.06.2022 Tarihinde saat 10:00'da Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali'nin açılışına ve kortej yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşe Usta Öğreticilerimiz Kardelen KİDİR, Havva GÜNDOĞAN ve Hayriye AKÇA yöresel kostümleri ile eşlik ettiler.

Saat 15:30'da Balıkesir bölgesindeki Usta Şeflerden oluşan jüri kontrolünde yapılan "En Yaratıcı Kahvaltılık Ürün" yarışmasında yarışmaya katılan öğrencilerimizden Tuğçe ÇİMEN'İN hazırladığı "Kızarmış Peynirli Cunda İzvinyası"  sunumu birincilik ödülünü kazanırken; Çisil SUNGUR'UN hazırladığı "Avakado Yatağında Poşe Yumurta" sunumu da üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

Öğrencilerimizin ödüllerini jüri üyeleri verdi.  Her üç öğrencimizi de başarılarından dolayı tebrik ederiz.

May

Okulumuzda BİGEP projesi kapsamında düzenlenen "Haydi Bil" bilgi yarışmasının finalini neşeyle ve heyecanla gerçekleştirdik. İlk etapta 9.sınıf öğrencilerimiz, ikinci etapta 10.sınıf öğrencilerimiz, üçüncü etapta 11.sınıf öğrencilerimizin mücadele ettiği yarışmada; final etabında ise kendi kademesinde birinci olan sınıflar yarıştılar. Bilgiyi eğlendirirken verebilmenin öncelikli amacımız olduğu yarışmada, öğrenciler eğlenceli dakikalar geçirdiler. Finalde müdürümüz Sadettin SAGİT tarafından birinci olan öğrencilere Bluetooth kulaklık, ikincilere USB Bellek, üçüncü olanlara ise Atatürk kolyesi hediyesi verilmiştir. Projenin ilerleyen eğitim-öğretim dönemlerinde de devam etmesi planlanmaktadır.

Minik Yıldızlar Kahvaltı Etkinliği

Minik Yıldızlar müze gezisi

May

Şekerler sınıfının Cunda Rahmi KOÇ Müzesi gezisi.